Verslag fietstocht Oost-Groningen

Fietstocht Oost-Groningen

Op een mooie zondag op 24 september 2017 organiseerden de afdelingen Oldambt en Veendam een recreatieve fietstocht in Oost-Groningen.

Het thema van de fietstocht was ‘de positie van de fietser op de weg’. Onder de dertien deelnemers waren twee ligfietsers met drie wielen en een elektrische rolstoeler.
De route startte in Oude Pekela en ging grotendeels via fietsknooppunten. Ondanks het vooraf verkennen misten we een bordje met afslag naar een smal betonpaadje. Gelukkig gebeurde dit maar één keer!

Tijdens de routeverkenning vooraf waren vrijwel nergens fietsers te bekennen – deze mooie nazomerzondag leek opeens iedereen te zijn gaan fietsen. Bij een smal betonfietspad konden we dan ook niet meer samen verder zonder de tegenliggers de naastgelegen ‘zandbak´ in te sturen; daar hadden we tevoren niet mee gerekend. We besloten om in twee groepen naar onze tussenstop te fietsen. De ligfietsers en rolstoeler namen de rechtstreekse route naar Wedde. De rest fietste over het combi fiets-/landbouwpad dat we graag wilden laten zien omdat we het een creatieve oplossing vinden om doorgaand autoverkeer in landbouwgebied te weren. Het fietspad is hier echt veel te smal; want ook op twee wielen drukten we tegemoetkomende fietsers bijna de ‘zandbak’ in. Overigens zijn er ook goede voorbeelden van combipaden te vinden in onze provincie! Pas als je er op let zie je over hoeveel totaal verschillende wegprofielen je fietst; de positie op de weg, de kantbelijning, de breedte, de verhardingstypes, etc.; dit alles varieert voortdurend.

Na ‘de splits’ ontmoetten we elkaar weer bij een restaurant, alwaar we ons in de nazomerzon de koffie/thee en appelgebak goed lieten smaken. Met licht rood gekleurde nekken en neuzen fietsten we weer terug naar ons beginpunt. En wie weet doen we dit volgend jaar nog eens weer.

Koffie/thee & appeltaart

Categorieën