(H)eerlijke Haren Markt

Op zaterdag 7 september 2013 stond de Fietsersbond afdeling Haren op de (H)eerlijke Haren Markt op het Raadshuisplein in Haren. Duurzaamheid was het thema, maar het werd nogal in de culinaire sfeer getrokken – veel proeverijen van bedrijfjes uit de omgeving.

Wij hadden kindertransporfietsen als  showmodellen bij onze kraam staan.

Verder een bord met 5 stellingen en  enquête formulieren die de mensen konden invullen.

Dit waren de stellingen.

  • De gemeente dient geld uit te trekken om het  weesfietsen-probleem in de stalling van NS-station  Haren aan te pakken.
  • De gemeente dient duidelijk aan te geven waar fietsen toegestaan is en waar niet. Momenteel is dat op diverse plaatsen in het centrum van Haren niet duidelijk.
  • De kwaliteit (breedte, wegdek) van diverse fietspaden is beneden de maat en dient verbeterd te worden. Bij voorbeeld langs de Rijksstraatweg, en de recreatieve fietspaden ten zuiden van Haren.
  • Er is behoefte aan meer oost-west-(fiets)verbindingen in Haren-Noord.
  • De rotonde Rijksstraatweg-Emmalaan is fietsonvriendelijk ingericht voor fietser die in zuidelijke richting rijden. Zij dienen voorrang te krijgen boven afslaand autoverkeer.

Er was veel respons (ruim 70 reacties) Die zullen we verwerken en als uitgangspunt gebruiken voor een oproep aan de politieke partijen in Haren voor een nog beter fietsbeleid, in de aanloop tot de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Het gaf aanleiding tot leuke gesprekken en zelfs een paar geïnteresseerden voor een lidmaatschap

Op het laatst kwam er nog een heel enthousiaste  man bij onze kraam, die een vierwieler had, waarop hij en zijn vrouw, hartpatiënte en reumatisch, leuke tochtjes kunnen maken. Hij wilde even de fiets (met elektrische ondersteuning) laten zien. Hij kon er zelfs mee tussen de paaltjes op de fietspaden door. Het was heel stimulerend om te zien hoe mensen toch weer op de fiets kunnen genieten van de omgeving.

Minpuntje; onze kraam zag er ondanks de grote Fietsersbond-vlag een beetje kaal uit, geen kleed erover, alleen een paar foldertjes. Sommige mensen maakten er zelfs opmerkingen over. Dat moet beter de volgende keer.

Gelukkig stonden de showfietsen de boel nog wat op te pimpen!

Categorieën