Fietspaaltjes

In Noordenveld en Tynaarlo kom je nogal eens een fietspaaltje tegen. Doel is natuurlijk het weren van auto’s op plaatsen waar het vermoeden bestaat dat verkeersborden alleen niet voldoende zijn. Soms is dat terecht, vooral als het een doorsteek betreft, die veel korter is dan de officiële autoroute. Maar vaak lijken de paaltjes volstrekt overbodig en vormen ze alleen maar een nutteloos en gevaarlijk obstakel voor fietsers.

Wat ons betreft geldt het volgende:

  • Nuttige paaltjes moeten veilig zijn en zo weinig mogelijk belemmeringen opleveren.
  • Paaltjes zonder nut kunnen beter worden verwijderd.

Bij een rondgang door onze beide gemeentes zijn we regelmatig situaties tegengekomen die verbetering behoeven. Hieronder een klein overzicht. Op Picasaweb staan meer voorbeelden, inclusief hun exacte locatie.

 

Op het fietspad tussen de Terheijlsterweg in Nieuw-Roden en het Sieland staat dit paaltje. Nuttig, maar veel te dicht bij het begin van het pad. Een fietser kan maar met moeite de bocht maken zonder het paaltje te raken. Een paar meter verderop is even nuttig en veel minder gevaarlijk.

Hoe moet je de bocht maken?

 

Als je van de J.P. Santeeweg in Nietap de (oude) Meerweg in gaat, dan kom je dit paaltje tegen. De zichtbaarheid laat, zeker in het donker, ernstig te wensen over.

Meerweg Nietap

 

Op het nieuwe fietspad aan de Roderwolderdijk in de Onlanden hebben de paaltjes, zoals overduidelijk te zien is, niet veel nut.

Het 'nut' van fietspaaltjes geïllustreerd.

[Ondertussen zijn hier de paaltjes verwijderd. Of dit structureel is, of alleen voor bijv. het winterseizoen, moet blijken. We zullen dit binnenkort bij de gemeente navragen]

 

Midden op het zo’n kilometer lange fietspad tussen de Meerweg en Nietap en de Oosteinderlaan bij Leutingewolde vond iemand het ooit nuttig om deze paaltjes te plaatsen.

Fietspad Leutingewolde

 

Vanaf de brug hoek Aan de Vaart / Sandebuursedijk. Het fietspad kun je alleen bereiken via de fietsbrug. Het is dus onduidelijk tegen wie de paaltjes gericht zijn.

Paaltje na brug

 

Het punt waar het asfalt van de Drentsedijk ophoudt, gezien in de richting van Eelderwolde. Absurdistan in het klein.

Het 'nut' van fietspaaltjes geïllustreerd.

 

Aan de Madijk, hoek Bakkerslaan, staat deze lieverd. Overigens zal hij waarschijnlijk net over de grens in Groningen staan.

Madijk

 

Op het fietspad vanaf het Okkenveen langs de spoorbaan is één van de paaltjes gesneuveld. Dat maakt het er in dit geval niet veiliger op.

Okkenveen

 

Zo hoort het! Bij Peizerwolde aan de oostzijde van de Groningerweg heeft men blijkbaar ooit besloten dat paaltjes overbodig waren. Chapeau. Interessant om er achter te komen welke overwegingen hier een rol hebben gespeeld.

Paaltje weg

Categorieën