Fietsen alle jaren: update

In onze stad heeft Fietsen Alle Jaren inmiddels vaste grond onder de voet gekregen. Er zijn twee riksja’s aangeschaft met subsidie van de gemeente. Eén ervan staat bij zorgcentrum de Es in de Selwerd, de ander is sinds kort gestald bij de Brink in Helpman. Het afgelopen jaar zijn al een flink aantal ritten gemaakt met (meestal) ouderen vanuit diverse locaties. Zoals vanuit de Es, maar ook vanaf Bernlef in Paddepoel. Maar ook belangstellenden uit de wijk kunnen een rit ‘bestellen’. De fietsen zijn elektrisch ondersteund, dus de actieradius is behoorlijk groot en men kan er echt mee op uit!

Informatie en contact via [email protected] en bij
Henk Obbink (rikssjef) telefoon: 06 38194919

riksja

‘Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief van de landelijke Fietsersbond en het is opgepakt door de lokale afdeling hier in de stad. Het is bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haar’. Samen met een andere passagier gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen zij met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

Fietsen Alle Jaren

De ervaring, met name in Denemarken waar het idee vandaan komt, laat zien dat deze fietstochten enorm bijdragen aan de vitaliteit van de deelnemers. Mensen die nauwelijks nog spraken, gingen dat weer doen, andere mensen die erg somber geworden waren, kwamen vrolijk terug van het fietsen. En blinde deelnemers legden aan vrijwilligers uit dat fietsen draait om het gebruik van al je zintuigen: bloemen ruiken, naar de vogels luisteren en de wind in je haar voelen.

Categorieën