Binnenstadsvisie en OV Consumentenplatform

consumentenplatform-ov1

Dinsdag 27 oktober heeft de gemeente Groningen een toelichting gegeven over de binnenstadsvisie op het OV Consumentenplatform*. Als Fietsersbond kunnen we de plannen van de gemeente alleen maar toejuichen, gezien de ruimte die de fietser krijgt in de binnenstad. Maar vanuit de OV-consument bekeken wordt het minder omdat de bussen niet meer zullen stoppen in het centrum.

consumentenplatform-ov1

Maar liefst vier gemeente-ambtenaren gaven een toelichting op de plannen. Het lijkt alsof ze de fietser wel voorrang móeten geven, maar het gaat nog niet van harte. Zo gaven ze aan dat het aantal fietsers een probleem wordt in Groningen. In plaats van dat men dit toejuicht en nadenkt over oplossingen voor doorstroom van de fietsers en voldoende stallingen, gaat men toch weer denken aan ontmoedigen. Zo krijgen de voetgangers als eerste voorrang en de fietser komt op de tweede plaats.

Ik pleit ervoor om zowel voetgangers als fietsers ruim baan te geven in een gezellige autovrije binnenstad. Brede duidelijk afgebakende fietspaden, voldoende stallingen op straatniveau, laat zien dat de fietser, ook de e-bike welkom is in de stad! De bushaltes aan de buitenkant van de stad verbinden met de binnenkant aan de hand van fietstaxi’s, OV-fietsen, witte fietsen, enz. Als de binnenstad dan toch wordt aangepast kan de gemeente laten zien dat ze de nominatie fietsstad echt verdient.

Mochten er nog goede ideeën zijn voor combinatie openbaar vervoer en fiets in de binnenstad, grijp dan het Let’s Gro-festival (van 19 t/m 21 november) aan om je mening te geven of geef het door aan de Fietsersbond Groningen ([email protected]).

Hannie Poletiek

*: adviseert als vertegenwoordiger van de consument overheden en vervoerders, gevraagd en ongevraagd over het openbaar vervoer in de provincie Groningen. Deelnemers zijn consumentenorganisaties die opkomen voor het belang van de reiziger. Het OVCP zet zich in voor toegankelijk, goed en betaalbaar openbaar vervoer, zowel in de stad als op het platteland

Categorieën