Paaltjes in fietspaden

Voorjaar 2022 agendeerde Fietsersbond Oldambt het verwijderen van gevaarlijke (vaak onnodige) paaltjes in fietspaden in deze gemeente. Deze paaltjes zijn vaak ook niet goed verlicht.
Zomer 2022 startte Fietsersbond NL met Veilig Verkeer Nederland een landelijke actie voor het verwijderen van gevaarlijke paaltjes.

Het standpunt van de Fietsersbond is: geen paaltjes in fietspaden! Alleen als het écht niet anders kan, kan een wegbeheerder paaltjes plaatsen, mits goed verlicht en met waarschuwende inleidende markering zodat je tijdig kunt zien dat je een gevaarlijk obstakel nadert (foto 1).

Oldambt Paaltjes in fietspaden 01
Foto 1 – zó plaats je paaltjes als een situatie echt niet zonder kan

In Oldambt staan nog overal paaltjes

Gemeente Oldambt meldde ons oktober 2022 dat ze alle paaltjes goed in beeld heeft en deze ook gaat verwijderen, óf alsnog zal plaatsen volgens foto 1.

Wij zien op dit moment nog veel paaltjes die niet op de verwijder- / verbeterlijst van de gemeente Oldambt staan, zoals een bijna onzichtbaar betonnen paaltje aan de Havenstraat in Scheemda (foto 2) en een niet-gemarkeerde palenrij vlak na een bocht in de Koediepslaan in Scheemda (foto 3).

Oldambt Paaltjes in fietspaden 02
Foto 2 – vrijwel onzichtbaar paaltje Havenstraat
Oldambt Paaltjes in fietspaden 03
Foto 3 – paaltjes na bocht Koediepslaan

Het plaatsen van een paaltje onderaan een helling lijkt ons nóóit een goed idee (foto 4).

Oldambt Paaltjes in fietspaden 04
Foto 4 – paaltje in helling Waterjuffer Blauwestad

In smalle fietspaden moet je paaltjes sowieso achterwege laten. Bijvoorbeeld langs het smalle fietspad langs het Termunterzijldiep (Nieuw Scheemda, foto 5). En op smalle paden zet je al helemaal geen paaltjes in het midden van het fietspad (foto 6).

Oldambt Paaltjes in fietspaden 05
Foto 5 – onnodig paaltje Nieuw Scheemda
Oldambt Paaltjes in fietspaden 06
Foto 6 – paaltje in midden van smal fietspad

Gebeurt er dan helemaal niets?

Jawel. Na (jawel) drie (!) meldingen werd het paaltje bij onderdoorgang ’t Doekertje bij Nieuwolda uiteindelijk toch nog verwijderd (foto’s 7 en 8). Oldambt heeft hier nog werk te verrichten en het moet echt veel sneller!

Oldambt Paaltjes in fietspaden 07
Foto 7 – onnodig paaltje Nieuwolda
Oldambt Paaltjes in fietspaden 08
Foto 8 – paaltje eindelijk na 3 meldingen verwijderd!

Help Oldambt en Fietsersbond met gevaarlijke paaltjes inventariseren

Wij hebben de gemeente beloofd te helpen met inventariseren. Kortom: staan er paaltjes op het fietspad, zonder verlichting of zonder inleidende belijning dan kun je deze (met foto!) melden bij de gemeente Oldambt op [email protected] met c.c. aan [email protected].

Met jullie hulp houden we de voortgang in de gaten!

Categorieën