Onderzoek relaxte routes in Groningen beschikbaar!

Hoera, het onderzoek is klaar, het rapport is uitgebracht.

Begin dit jaar gaven wij opdracht aan SAC, ‘hét studentenadviesbureau voor ruimtelijke vraagstukken’, om te onderzoeken òf en hóe het mogelijk is om in de gemeente Groningen een netwerk van ‘relaxte’ routes te ontwerpen. Relaxte routes zijn routes waar je je als kwetsbare fietser voldoende veilig en thuis voelt, waar je zonder vrees voor ongelukken en rare verrassingen plezierig kunt fietsen, en dus ook graag wílt fietsen.

Kwetsbare fietsers?

Dat zijn eigenlijk alle fietsers die soms een beetje onzeker zijn. Misschien ben je een beetje doof, kun je niet zo goed zien, een beetje stijf, schrik je gauw, of ben je zwaar beladen met fietstassen, heb je kinderen voorop en achterop, of een fietsend klein kind naast je, of rijd je op een aangepaste fiets. Een grote groep dus.
In het rapport zijn als pilot routes beschreven tussen alle voorzieningencentra in de stad. De studie laat zien waar je tegenaan loopt als je dit idee wilt verwezenlijken. Duidelijk wordt waar de knelpunten zitten voor de kwetsbare fietser. Voor de gemeente een aanrader om die punten te verbeteren. Voor de fietsers ideeën voor slimme relaxte routes.

Drie routenetwerken

Met dit onderzoek testen we de eerste stap van het idee van de drie routenetwerken. Dat idee is in de Fietsvisie 2040 van de Fietsersbond neergelegd, als oplossing voor het verschil in snelheid en omvang van de verschillende soorten fietsers. Het routenetwerk voor de relaxte fietsers is dus één van de drie. De andere zijn: de routes voor juist de snelle fietsers, en de routes voor de gemiddelde gewone fietser. De verschillende netwerken hoeven niet altijd fysiek van elkaar gescheiden te zijn, op plaatsen zal het onvermijdelijk zijn de netwerken samen te laten vallen, bijvoorbeeld bij sommige bruggen waarvoor geen alternatief is.
Dit systeem is in andere plaatsen natuurlijk net zo goed toe te passen. Daarmee kan het onderzoek bijdragen aan goede oplossingen in andere gemeentes. Ook interessant voor de provincie dus.

Mobiliteitsvisies

Dit onderzoek kan goed gebruikt worden door de gemeente Groningen bij het verder ontwikkelen van de integrale mobiliteitsvisie, en is een mooie aanvulling op onze eigen mobiliteitsvisie die we voor Groningen hebben opgesteld. Daarom bieden we het rapport aan de gemeente aan.

Wij zijn geïnteresseerd in reacties. Mail die naar: [email protected]

Categorieën