Gemeente Leek: voorrang voor fietsers op rotondes!

In de gemeente Leek is op 8 november de ‘Nota langzaam verkeer’ in de raadscommissie behandeld.

NotaLangzaamVerkeerLeek

Bij de voorbespreking daarvan in oktober, hebben wij als Fietsersbond ook inbreng gehad.

Eén van de punten van deze nota is het voorstel om fietsers voorrang te laten krijgen op rotondes binnen de bebouwde kom. De raadscommissie heeft dit idee omarmd. Daarmee zal Leek de tweede gemeente binnen de provincie worden waar dit principe wordt toegepast. Ook enkele andere gemeentes, zoals Bedum en Stadskanaal overwegen om dit toe te passen. Eén en ander moet overigens nog wel worden uitgewerkt. De suggestie komt uit de koker van de Leekster verkeerswethouder Karin Dekker (GroenLinks). Het Dagblad van het Noorden schreef hierover:

Dit is overal al zo. Behalve in het Noorden

Volgens haar hebben fietsers bijna overal in ons land al voorrang op rotondes binnen de bebouwde kom. “Gek genoeg vormen de drie noordelijke provincies hierop een uitzondering. Dat moet historisch zo zijn gegroeid’’, zegt ze. Hoe het komt dat het Noorden op dit punt een uitzonderingspositie inneemt, zegt Dekker niet te weten.

Even wennen

Ze geeft toe: zelf moest ze eerst ook wennen aan het idee dat fietsers voorrang krijgen op auto’s. Dekker: “In de discussie over doorstroming van verkeer vonden we het met zijn allen altijd heel logisch dat auto’s voorrang hebben op fietsers.’’

Dagblad van het Noorden

Categorieën