Stukken Fietsersbond Groningen gearchiveerd

Een vereniging zoals de Fietsersbond produceert bij haar activiteiten een heleboel “papier”, zij het tegenwoordig veelal in elektronische vorm. Veel van deze stukken zijn bedoeld voor kortstondig gebruik, bijvoorbeeld om interne afspraken vast te leggen voor de activiteiten in de komende dagen en weken of om een mening duidelijk te maken aan het gemeentebestuur, de gemeenteraad, ambtenaren met wie wij contact hebben of de pers die wij proberen te interesseren voor publiciteit over onze activiteiten. Daarnaast maken we natuurlijk informatieve stukken voor onze leden, zoals vroeger de papieren Snelbinder en tegenwoordig de digitale Versnelling. Hoewel bedoeld voor kort gebruik bewaren we vaak dergelijke stukken, omdat we er later nog eens naar willen verwijzen of zelf willen naslaan wat we hebben gezegd of gedaan. Ik weet niet hoe het bij u gaat, maar bij mij ontaardt dat vaak in een grote stapel, in min of meer chronologische volgorde van onder af, tenzij een stuk vaker geraadpleegd wordt, dan komt het weer even bovenop te liggen.

Iedere nieuwe generatie bestuur erft zo’n stapel van zijn voorgangers: stukken die eigenlijk erg interessant zijn, maar waarvoor geen tijd is om ze te lezen. Dit soort stapels heeft de neiging om in de weg te liggen. Wat moet je er dan mee doen? Weggooien is ook zonde.
Daarom heeft Foppe Nieuwenhuis het initiatief genomen om deze stukken aan te bieden aan de Groninger Archieven, waarbij bleek dat daar ook al stukken van de Fietsersbond afdeling Groningen waren gearchiveerd van de periode 1976 (ons oprichtingsjaar) tot 1990. Vervolgens zijn bij diverse leden de betreffende stapels met informatie uit de periode 1990-1998 opgehaald, na een oproep in de laatste Snelbinder om stukken aan te melden. Minke Kuipers is bereid gevonden om alle stukken zodanig te ordenen dat het geheel voldeed aan de eisen van de Archieven. Dit was veel werk en we zijn erg blij dat Minke dit voor ons gedaan heeft! Van de periode na 1998 hebben we niet veel stukken, waarschijnlijk omdat toen veel digitaal bewaard is, op de Snelbinders na, die zo goed als compleet zijn.
Waar hebben we het nu zoal over: beleidsstukken, notulen kerngroep en ALV, in- en uitgaande post, correspondentie met de diverse overheden en nog veel meer.
Minke en Foppe hebben de geordende stukken overgedragen aan de Archieven, die de komende periode aan de slag gaan om ze in hun systemen op te nemen. Omdat de Archieven veel stukken krijgen zal er de nodige tijd overheen gaan voordat ze hier klaar mee zijn. De stukken worden overigens niet gedigitaliseerd, want dat zou nog veel meer inspanning kosten dan het nu al doet.

Op woensdag 13 december heeft een delegatie van de Fietsersbond afdelingen Groningen, bestaande uit Minke Kuipers, Foppe Nieuwenhuis, Anneloes Groenewolt en Wim Borghols een bezoek gebracht om een getekende “overeenkomst van opneming en bewaring” te overhandigen. Daarin werd vastgelegd dat de Groninger Archieven ons archief gaat bewaren voor ons en het nageslacht. Tevens hebben we de gelegenheid gebruikt om Minke te bedanken voor het vele fantastische werk dat zij verzet heeft om alle brokjes archief die zij verzameld heeft archivabel te maken.

Tot slot hebben we wat gesnuffeld in stukken van onze voorgangers. Zo kwamen we een vroege oproep tegen om lid te worden van –oorspronkelijk– de Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijders Bond en een stuk over fietspaden bij de Eikenlaan, ook toen al!

Mocht u naar aanleiding van dit artikel denken “ik heb nog wel een (digitaal) archiefje dat interessant is voor het nageslacht”, laat het ons weten, dan zoeken wij naar een manier om dit voor de toekomst te bewaren. Met name voor de periode vanaf 1998 hebben wij belangstelling.
U kunt reageren op [email protected]. Alvast bedankt!

Categorieën