Gezocht: Fietsende 65-plussers

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) voert momenteel een onderzoek uit naar hoe fietsen veiliger gemaakt kan worden voor senioren. Voor dit onderzoek zoekt de RuG 65-plussers die fietsen.

Het onderzoek is erop gericht om de communicatie, en met name het begrip, tussen fietsers onderling te vergroten. Dit willen de onderzoekers bereiken door de intenties en manoeuvres van fietsers kenbaar te maken door middel van fietsverlichting. Het is namelijk gebleken dat met name oudere en jongere fietsers weleens moeite kunnen hebben elkaars intenties te begrijpen en dit kan tot irritatie en zelfs gevaarlijke situaties leiden.

Het idee van dit nieuwe verlichtingssysteem is dat het door middel van lichtsignalen toont hoe hard de fiets gaat en de intenties van de berijder weergeeft, zoals afslaan. Hiervoor is er een fiets ontwikkeld die is uitgerust met bijvoorbeeld een remlicht en een knipperlicht. Het doel van dit onderzoek is om eerste indrukken te verzamelen over hoe het is om nabij een dergelijke fiets te fietsen. Hierbij is de RuG met name geïnteresseerd in hoe mensen de signalen van de verlichting ervaren en deze interpreteren.

Het onderzoek zal plaatsvinden op een vastgelegd traject nabij het P+R terrein van Zernike in de stad Groningen. De deelnemers wordt gevraagd om op hun eigen fiets naar de onderzoekslocatie te komen en samen met de proefleider een paar korte stukjes te fietsen. Hierbij zal de proefleider op de geïnstrumenteerde fiets rijden en de deelnemer op zijn of haar eigen fiets, zodat de deelnemer de verlichtingssignalen goed kan ervaren. Het is de bedoeling om te fietsen zoals men normaal gesproken ook zou doen. Na het fietsen zullen er enkele vragen worden gesteld naar aanleiding van de opgedane ervaringen.

Het onderzoek zal ongeveer 60 minuten duren en de RuG biedt een vergoeding in de vorm van een VVV-bon ter waarde van €15,- voor elke deelnemer.

Voor dit onderzoek is de RuG op zoek naar proefpersonen die het leuk vinden om aan dit onderzoek deel te nemen. In onderstaande flyer vindt u naast informatie over het onderzoek tevens de contactgegevens van de onderzoekers.

pdf ⋅ 658 KB

werving-Cruiser

Download

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *